3 ting du skal have styr på som egen bygherre

//

Det er ofte med stor og forventningsfuld glæde, at nye byggerier indledes. Boligrenovering, nybyg, ombygning og lignende repræsenterer trods alt en stor livsforandring, hvor vi indretter vores vante rammer på en ny måde, finder helt nye områder at bo i eller tilpasser os de eksisterende. Desuden er der ofte en stor økonomisk gevinst ved at bygge og forny, da vi kan gøre vores hjem mere værdifulde – hvad end vi går med salgstanker eller ej.

Et byggeprojekt kan til trods for glæden og de mange forventninger dog stadig være en krævende proces. Særligt når vi, som mange af os gør, vælger at selv være bygherre på projektet. Der kan nemlig spares mange penge ved selv at stå for byggeriet, men til gengæld kræver det også, at man har 100% styr på tingene. Vi bringer 3 gode råd til bygherren her.

Budget

Noget af det vigtigste, når man bygger, er at have styr på sit budget. Mange begår den fejl, at de ser på, hvad de har til rådighed, hvorefter de afsætter alle pengene. Men det er farligt! De fleste byggeprojekter er nemlig kendetegnet af, at de skrider i budgettet. Måske håndværkerne skal bruge mere tid, måske der skulle en større gravemaskine til for at modne byggegrunden eller måske opstod der en krig i vores eget nærområde i Europa – præcis som vi har set det ske, hvormed priserne på råvarer, energi m.m. er skudt i vejret.

Fordi intet er sikkert, anbefaler vi, at du arbejder med en buffer på 20%. Det betyder, at du reelt set kun må planlægge efter 80% af de penge, som du har til rådighed. På den måde er du bedre sikret mod at projektet løber økonomisk løbsk.

Faggrupper og hjælpemidler

Det mest udfordrende ved at bygge selv, er at holde styr på faggrupper og hjælpemidler. Du skal nemlig have fat på de helt rette folk til opgaven, og du skal koordinere deres arbejdsområder, så de er sikker på, at murer og vvs har været der, inden f.eks. tømreren kommer. Er det muligt, kan det svare sig at få ét firma til at stå for dette entreprenørarbejde. På den måde har du kun et kontaktpunkt.

Husk desuden, at hvis du selv står for det hele, skal du have styr på alle de hjælpemidler, der skal bruges. Skal der bygges højt og løftes tungt, skal du måske have fat i et kranfirma, skal der lægges særlige energiforsyninger skal du måske have sat i et jord og beton firma, der kan grave ud. 

Forsikringer

Når du bygger selv, skal du undersøge, om du er dækket godt nok ind af dine nuværende forsikringer. I de fleste tilfælde vil svaret være et nej, hvorfor du skal sikre dig mod ulykker, tyveri af byggematerialer – hvilket desværre sker hyppigt – og meget mere. Du må aldrig tage så meget som et spadestik, uden at have undersøgt dine forsikringsforhold og tegnet de rette nye forsikring, så du, personer på byggepladsen samt materiel er dækket ordentligt.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark