Sådan passer du på din dåbskjole efter dåben

//

Din dejlige dåbsbegivenhed er nu forbi. Alle gæsterne er rejst, dekorationerne er fjernet, og alle takkekort er sendt. Den sidste ting på din to-do-liste er at opbevare tøjet; så hvad er de bedste måder at bevare og opbevare din dåbskjole på? Findes der nogen bevaringsvejledninger eller -metoder? Hvordan holder du din dåbskjole frisk for slægtninge eller fremtidige generationer? Vi lærer dig, hvordan du vedligeholder og bevarer din dåbskjole korrekt.

Trin 1 – Se venligst plejeetiketten, før du vasker din dåbskjole eller dit dåbstøj til velsignelse. Pletter og kropsolier kan forårsage permanent misfarvning, så det er bedst at vaske i hånden med en mild sæbe og undgå at bruge klorinblegemiddel, blødgøringsmidler eller stivelse. Sørg for at skylle grundigt for at fjerne alle rester af vaskemiddel.

Trin 2 – Når kjolen er helt tør, skal du fylde den med rent, syrefrit væv for at undgå hårde folder, der kan skade stoffet. Fold yderligere papir i folder, og pak det ind mellem stoflagene.

Trin 3 – Dåbskjolen bør lægges i en åndbar dragtpose til langtidsopbevaring. Plastik- eller vinylposer er ikke gode til dette, da tøjet skal kunne ånde. Af samme grund må du ikke forsegle eller pakke papkasser med arvestykker af dåbstøj. Mølkugler bør aldrig pakkes sammen med dit dåbstøj, da de kan beskadige stoffet med tiden. Undgå også at opbevare dåbsdragten eller kjolen med metalgenstande. Det er en god idé at mærke din dragtpose (hvis den ikke allerede har monogram eller lignende) med dit barns navn og begivenhed eller fødselsdato.

Trin 4 – Dåbskjolen skal opbevares et mørkt, køligt og tørt sted (f.eks. i et skab eller under sengen). Sæsonbestemte udsving i temperatur eller fugtighed bør undgås, når kassen eller posen opbevares (f.eks. i en garage eller på loftet). Det ideelle opbevaringssted har en relativ luftfugtighed på 55 procent og en temperatur på omkring 20 grader.

En gang imellem er det en fordel at tjekke dit dåbstøj for slid og ælde. For at bevare stoffet skal du ikke glemme at bære bomuldshandsker, når du håndterer det – hudolier kan misfarve det permanent.

Når du ønsker at bruge din dyrebare dåbskjole skal du fjerne den fra dragtposen og lufte den i flere dage. Du skal muligvis dampe dåbstøjet for at gøre det glat; stryg kun som en sidste udvej, og kun på en meget lav indstilling.

Det er alt, hvad der er til det. Nu ved du, hvordan du bevarer og opbevarer din dåbskjole i generationer fremover!

Det er desuden lidt pudsigt, at i andre lande hedder det dåpskjoler på norsk, christening gowns på engelsk, robes de baptême på fransk, taufkleider på tysk, , kastemekko på finsk og doopjurkjes på hollandsk.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark