Sankta Lucia – en skandinavisk julefejring

//

Hver år den 13. december fejrer skandinaverne Sankta Lucia. Traditionen stammer fra Syditalien, og den handler om at hylde lyset og vintermørket. I dag er det især i Sverige, Norge og Danmark, at man holder fast i traditionen og markerer dagen med sang, lys og fester.

 

Sangen om Sankta Lucia

Luciaoptog og -fester starter altid med den traditionsrige sang “Sankta Lucia“. Sangen handler om en pige ved navn Lucia, der blev sendt af sin mor til Markusskolen i Syrakus for at undslippe de romerske legionærers forfølgelse af kristne. På sin rejse møder Lucia en blind mand, som hun ledsager til byens kirke. Udenfor kirken møder manden tre engle, der fortæller ham, at hans synskab er blevet genoprettet takket være Lucilla. Sangen slutter med ordene “Dei tok meg inn/I himmelens sal/Der så jeg Engelen/Allerede til meg talte:/”Lucias mor sendte deg hertil/For at du igjen skal få synet tilbake./Hun bad mig ledsage dig/For at gøre dig tryg”.

 

Luciaoptog og -fester

I anledning af Sankta Lucia-dagen afholdes der ofte både morgen- og aftenfester. Disse kan enten være offentlige eller private arrangementer. Det er normalt piger mellem 9 og 13 år, der optræder som Luciabragere under festlighederne. De bærer alle et lys i hånden og har pyntet sig med grønne eller gule blomster i håret – oftest luciahatte (se billedet). I Danmark er det normalt sangerpigerne fra folkeskolernes musiklærerforeninger (Danish Music Educators’ Association), der står for underholdningen til borgmesterparaden eller andre offentlige arrangementer på selve dagen. Privat afholdes der ofte mindre fester for venner eller familie rundt om i husene.

 

På hospitaler og plejehjem besøger Luciabragere ofte patienterne for at sprede glæde – især blandt de ældste og sygeste patienter, som måske ikke har mulighed for selv at deltage i festlighederne ude i byen. Det er almindelig praksis at servere æbleskiver, pebernødder eller andet svedsk julebrød til gæsterne på disse fester.

 

Konklusion:

Sankta Lucia-traditionen er en vigtig del af den skandinaviske julefejring. Tradtionen minder os alle om vores rødder, samtidig med at den spreder glæde og hygger rundt om i landet – især blandt de ældste og sygeste patienter på hospitalerne og plejehjemmene. Hvis du selv har lyst til at deltage i nogle af de offentlige festligheder eller holde en privat Sankta Lucia-fest for venner eller familie, så husk at pynte op med grønne eller gule blomster! Og server gerne æbleskiver, pebernødder eller andet svedsk julebrød til gæsterne – det er almindelig praksis!