Alt du skal vide om likvidation

//

Du har måske hørt ordet likvidation før, men ved du egentligt, hvad det betyder? Det betyder kort fortalt frivillig afvikling af et selskab eller en virksomhed. Hvis årsagen til selskabets opløsning er, at selskabet har mere gæld end overskud, og dermed ikke kan betale regninger, kaldes det insolvent. Vil du vide meget mere om likvidation generelt? Så læs med herunder, hvor du får alt den information, du skal bruge. Måske vil du blive overrasket!

Frivillig likvidation

Som selskab-og virksomhedsejer, kan du som udgangspunkt selv træffe beslutningen om frivillig likvidation. Hvis selskabet skal erklære frivillig likvidation, skal dette først og fremmest besluttes af selskabets ejer eller ejere ved et møde. Her skal der udpeges en likvidator. Det er denne likvidator, der er ansvarlig for selskabets nedlukning og den generelle likvidation. Dette betyder dog også, at selskabets ledere og revisor træder af, når beslutningen om frivillig likvidation vedtages i selskabet. Frivillig likvidation kan være en rolig og udramatisk proces. Måske vil du blive overrasket over, hvor mange selskaber og virksomheder, der træffer beslutningen om frivillig likvidation!

Afvikling af selskabets aktiver

Når et selskab træffer beslutningen om frivillig likvidation, sælger selskabet selv alle aktiver og betaler alle de mulige kreditorer, der har penge i selskabet. Det er vigtigt, at denne proces minimum foregår i en periode på tre måneder, da dette er en periode, hvor kreditorerne og investorerne kan gøre krav på deres gæld. Hvis der er andre krav fra kreditorer, som selskabet og likvidator ikke vil godkende, skal dette desuden også afvikles og afklares i denne periode. Som likvidator er det dog også muligt at udbetale alle selskabets ejere og kreditorer, hvis der stilles garanti for dette og de anmodede beløb. Ønsker du derfor frivillig likvidation af din virksomhed eller dit selskab, skal du være klar over, at dette foregår i en periode på minimum tre måneder.

Meddelelse til kreditorer

Som likvidator i et selskab, der har truffet beslutningen om frivillig likvidation, skal du sørge for at give en meddelelse til alle de øvrige kreditorer om, at selskabet er trådt i likvidation. Herefter vil selskabets forskellige kreditorer have tre måneder til at indsende deres krav om tilgodehavender og eventuel gæld hos selskabet, der har udmeldt frivillig likvidation. Disse meddelelser sker blandt andet gennem direkte henvendelse til de øvrige kendte kreditorer, men også gennem meddelelse i Statstidende.

Udarbejdelse af regnskab

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal der udarbejdes regnskab. Når alle kreditorerne er betalt, og det kan fastlægges og dokumenteres, hvordan overskuddet fra selskabet skal fordeles, skal der laves et smart likvidationsregnskab. Dette regnskab er selskabets afsluttende regnskab, der dækker over sidste årsrapport frem til slutningen af likvidationen, hvor selskabet lukkes. Når perioden på de tre måneder er overstået, skal der laves en afsluttende forsamling, hvor selskabets ejere skal godkende likvidationsregnskabet. Har man nogle indvendinger, er det derfor her, de skal klargøres. Når likvidationen er overstået, vil selskabets ejere modtage et eventuelt overskud fra selskabets likvidation. Herefter vil selskabet officielt være opløst, lukket og slukket, og kan derfor ikke længere operere som et selskab eller en virksomhed.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark