Atomkraft og genanvendelse

//

Forurening

Selvom det kan være svært at se og mærke i Danmark så smelter jorden stille og roligt, det kan man se på vandstandene i havene, og generelt opførelsen af vores klima. Det skal der sættes en stopper for, og Danmark vil gerne være first-mover for denne stopklods. Derfor er der sat mål for hvor grønne Danmark skal være inden 2030. Udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 70% sammenlignet med udledningen i år 1990. Herefter er tanken at Danmark i 2050 skal være et fuldstændig klimaneutralt samfund. Men hvor starter man med at reducere drivhusgasser, og hvor har man i dag mulighederne og teknologien til at gøre en forskel?

En stor mængde af drivhusgasser stammer fra afbrændingen af fossile brændstoffer, som blandt andet bruges til at drive større fabrikker og holde biler kørende på vejene. Det er begge to nødvendige dele af et velfungerende samfund i vores nuværende situation, og derfor kan man ikke bare fjerne alt hvad der er fossil drevet. Man må altså finde alternativer der kan erstatte fossile brændstoffer, som både er lige så effektivt, og til en pris der samtidig er lige så konkurrencedygtig, og holdbar i fremtiden.

Noget der er meget omtalt i disse tider, og som tidligere har været benyttet flere steder i verdenen er atomkræftværker. En løsning som virkelig får skilt vandene, da det efter den katastrofale skandale i den Ukrainske by Tjernobyl, er blevet en uønsket og skræmmende energikilde. Atomkraftværker danner varmeenergi ved hjælp af det radioaktive grundstof uran. Det er en forholdsvis gammel og velfungerende metode, som tilmed er næsten helt CO2 neutralt, men det har selvfølgelig også nogle ulemper. Det sværeste ved at argumenter for atomkraftværk og det stærkeste argument i mod, er den besværlige del med at komme af med det radioaktive affald. Fordi affaldet er farligt for mennesker og dyr, da det er meget sundhedsskadeligt, og strålingen fra den radioaktive masse kan danne kræftceller og andre sygdomme. Derfor skal der findes en løsning på hvordan man opbevare det radioaktive affald et sted hvor ingen fra de nuværende og kommende generationer kan påvirkes.  

Genanvendelse

Et andet alternativ for at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 er at genanvende alt det der kan genanvendes. Derfor bliver der brugt rigtig mange penge på at forske i forskellige materialers genanvendelighed, og hvordan vi kan bruge, det brugte til et bedre formål. Plastik er et kæmpe problem for klimaet, og bliver produceret i mange tonsvis hver dag. Her er der virksomheder som i dag forsker i at kunne genanvende plastik som brændstof, og der er gode udsigter på denne front. Både danske og amerikanske virksomheder er langt fremme i deres forskningsproces, og der går ikke mange år før de første transportmidler kører rundt på genanvendt plastik. Bildæk er også mulige at genanvende, så har du gamle bildæk eller trailerhjul som du ikke får brugt, kan du sende dem ind til genbrug. Her sørger de for at nedbryde dækkene til deres oprindelige bestanddele, hvor sorteringen gør alle dele anvendelige igen.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark