Begravelse, bisættelse eller noget helt andet?
For nogle står valget helt klart om de ønsker en traditionel begravelse med kiste og blomster, eller en bisættelse med en speciel urne med motiv eller en miljøvenlig urne som er biologisk nedbrydelig.
Begravelsesforretningenfyen.dk
Hvad end man vælger, så er valget op til en selv, og det kan være en rigtig god ide at få en bedemand til at hjælpe med at det praktiske. En bedemand vil kunne hjælpe med praktiske opgaver, så som;
- Få indrykket en dødsannonce
- Bestilling og levering af blomster
- Bestilling af kranse og dekorationer
- Valg og tryk af salmehæfter
- Arrangere musik ved ceremonien
- Reservering af kapelsal
- Håndtering og modtagelse på kirkegård eller krematorium
- Bestilling og levering af gravsten samt inskription
- Håndtering af offentlige dokumenter
- Dødsanmeldelse / Dødsattest
- Hjælp til ansøgning om begravelseshjælp på Borger.dk
- Hjælp til at finde en præst eller anden ceremoniholder
Hvad end der er tale om en begravelse eller bisættelse, så er der mange ligheder mellem begge ceremonier. Den største forskel ved en begravelse og en bisættelse er egentlig hvad der skal ske med den afdøde. Ved en kistebegravelse sænkes den afdøde ned i jorden med det samme, hvorimod ved en bisættelse køres kisten til krematoriet, hvor kisten herefter bliver brændt og aske kommer i den valgte urne.
Der findes også andre muligheder end blot traditionelle begravelser eller bisættelser. Det kan være at der ikke ønskes religiøs medvirken i forbindelse med begravelsen eller bisættelsen. Her kan bedemanden hjælpe med at finde en løsning på, hvordan højtideligheden kan foregå.
Det kunne også være at der var ønske om en begravelse eller bisættelse i forbindelse med trosretninger uden for den protestantiske kristne tro, såsom katolikker, muslimer, Asa- og Vanetroende.
Gravsteder
I Danmark er der desuden også muligheder for at vælge forskellige gravsteder. På de fleste kirkegårde vil det være muligt at vælge mellem en anonym fællesgrav, også kendt som De ukendtes grav, en fællesplæne med plænesten eller et individuelt anlæg, hvorpå gravstedet er omkranset af et hegn eller en hæk.
Der er også mulighederne for at få sin aske spredt ud over åbent hav. Dette kan lade sig gøre hvis den afdøde skriftligt har tilkendegivet et ønske om dette. Inde på Borger.dk er det muligt at finde en blanket som skal udfyldes, for at få tilladelse til askespredning over åbent hav.
Foruden askespredning over åbent hav, så er der også mulighed for urnenedsættelse på privat ejendom. Dette skal man søge tilladelse om, og tilladelsen indhentes i det stift, hvorpå den pågældende ejendom eller grund ligger. Det er her muligt at søge yderligere information på sogn.dk, for at finde ud af hvilket stift at ansøgningen skal sendes til. Desuden er der også en række krav der skal gøre sig gældende for at man kan blive begravet på privat ejendom. Reglerne er som følge:
- Ejendommen eller grunden skal som udgangspunkt være mindst 5000 kvadratmeter.
- Den valgte urne skal bestå af et nedbrydeligt materiale, der er vandopløseligt. Dette kan f.eks. være:
- Pap, stødt papirmasse, eller lignende.
- At der på ejendommen bliver tinglyst en deklaration, som forpligter ejeren af grunden til i de næste 10 år fra urnens nedsættelse ikke at grave så dybt, at urnen bliver berørt.
- At urnen nedgraves i mindst 1 meters dybde.
- At der, på det sted, hvor urnen nedsættes, ikke bliver anbragt en sten, et mindesmærke eller andet, der kendetegner stedet som begravelsesplads.