De mest CO2-venlige energiformer

//

FN’s klimapanel (IPCC) har advaret om, at vi kun har 11 år til at træffe afgørende foranstaltninger for at undgå en klimakatastrofe.

En af de vigtigste ting, vi kan gøre for at reducere vores CO2-fodaftryk, er at gå væk fra fossile brændstoffer og over til energiformer, der genererer færre drivhusgasemissioner. Men når der er så mange muligheder, hvilke er så de bedste? Her er fire af de mest CO2-venlige energiformer.

  1. Solenergi

Solenergi er en af de mest rigelige former for vedvarende energi på vores planet. Og takket være teknologiske fremskridt er den nu mere overkommelig og effektiv end nogensinde før. Solpaneler fanger sollyset og omdanner det til elektricitet, som derefter kan bruges til at drive dit hjem eller din virksomhed. Det bedste af det hele er, at solenergi ikke skaber nogen emissioner, hvilket gør det til en helt CO2-fri energiform.

  1. Vindenergi

Ligesom solenergi er vindenergi også vedvarende og emissionsfri. Vindmøller fungerer ved at omdanne vindens kinetiske energi til elektricitet. Og selv om vindkraft stadig kun tegner sig for ca. 4 % af den globale elproduktion, er det en af de hurtigst voksende former for vedvarende energi, bl.a. på grund af faldende omkostninger og stigende effektivitet.

  1. Vandkraft

Vandkraft – eller vandkraft – er en form for vedvarende energi, der udnytter kraften fra vand i bevægelse til at generere elektricitet. Vandkraftdæmninger blokerer en flodstrøm og bruger vandets potentielle energi til at dreje turbiner, som derefter genererer elektricitet. Mens store vandkraftværker kan have en betydelig indvirkning på lokale økosystemer, har mindre vandkraftanlæg en langt mindre miljøpåvirkning og kan endda bruges i dit eget hjem.

  1. Kerneenergi

Kernekraftværker producerer elektricitet ved at dele atomer i en proces, der kaldes nuklear fission. I modsætning til fossile brændstoffer frigiver kernekraftværker ikke kuldioxid eller andre drivhusgasser til atmosfæren, når de producerer elektricitet. Atomaffald er imidlertid stærkt radioaktivt og skal forvaltes og bortskaffes omhyggeligt, hvilket gør atomkraft til en kontroversiel energiform.

Der er mange forskellige energiformer til rådighed, men ikke alle er lige gode, når det gælder deres indvirkning på miljøet. Hvis vi mener det alvorligt med at reducere vores CO2-fodaftryk og afværge en klimakatastrofe, er vi nødt til at gå væk fra fossile brændstoffer og over til energiformer, der genererer færre drivhusgasemissioner. Sol-, vind-, vandkraft- og atomkraft er alle relativt CO2-venlige energiformer, som kan hjælpe os med at nå vores mål – men de har hver især deres egne fordele og ulemper, som skal overvejes, før de gennemføres i stor skala.

Læs flere artikler om bæredygtige energiformer på www.greengorilla.dk