En status på grønne tiltag i EU

//

Den Europæiske Union har længe været førende i kampen mod klimaændringer. EU var faktisk en af de første til at underskrive Kyoto-protokollen fra 1997, en international traktat, der forpligter underskriverne til at reducere deres drivhusgasemissioner. 

Siden da har EU fortsat med at styrke sit engagement i bekæmpelsen af klimaændringer. I 2008 satte EU sig et mål om at reducere sine drivhusgasemissioner med 20% inden 2020. Dette mål blev senere hævet til en reduktion på 30% inden 2030.

Indtil nu er det lykkedes EU at reducere sine emissioner med 19% og øge sit forbrug af vedvarende energi til 17%. Selv om disse resultater er betydelige, kræver det stadig meget arbejde at nå i mål. I de kommende år vil EU fortsat investere i grønne initiativer for at gøre Europa førende i kampen mod klimaændringer. 

Hvad er nogle af EU’s grønne initiativer? 

EU har investeret kraftigt i en række forskellige grønne initiativer i årenes løb. Nedenfor er blot et par eksempler: 

– Direktivet om vedvarende energi: Dette direktiv kræver, at medlemsstaterne skal hente 20% af deres energi fra vedvarende energikilder. Indtil nu kommer 17% af EU’s energi fra vedvarende energikilder. 

– Direktivet om energieffektivitet: Dette direktiv kræver, at medlemsstaterne øger deres energieffektivitet med 20%. Indtil nu har EU øget sin energieffektivitet med 12 %. 

– Emissionshandelssystemet: Dette system sætter et loft over den mængde kuldioxid, som industrien i de enkelte medlemsstater må udlede. Virksomheder, der overskrider deres emissionsgrænse, skal købe kreditter fra virksomheder, der har udledt mindre end deres grænse. 

– Direktivet om brændstofkvalitet: Dette direktiv kræver, at brændstofleverandørerne skal reducere deres brændstoffers kulstofintensitet med 6%. 

– Direktivet om deponering af affald: Dette direktiv kræver, at medlemsstaterne skal reducere mængden af bionedbrydeligt affald, som de sender til deponeringsanlæg, med 65% inden 2030.

– Direktivet om vedvarende energi: Dette direktiv kræver, at medlemsstaterne senest i skal købe 20% af deres energi fra vedvarende energikilder. Indtil nu stammer 17% af EU’s energi fra vedvarende energikilder.

– Klimatilpasningsstrategien: Denne strategi beskriver, hvordan EU skal forberede sig på og reagere på klimaændringer, og skitserer de foranstaltninger, der skal træffes for at minimere risikoen for mennesker, virksomheder og økosystemer.

– Den Europæiske Investeringsbank (EIB): EIB er verdens største udbyder af klimafinansiering og har siden 2013 investeret over 650 mia. euro i ren energi og miljøprojekter.

– Life+: Life+ er en europæisk finansieringsordning, der støtter projekter for bevarelse og bæredygtig udvikling i hele Europa.

– Natura 2000 Network: Natura 2000 er et netværk af beskyttede områder i hele Europa, som er vigtige for bevarelsen af biodiversiteten.

– Habitatdirektivet: Dette direktiv kræver, at medlemsstaterne opretholder eller genopretter truede arter og deres habitater.

Det står klart, at Den Europæiske Union er forpligtet til at bekæmpe klimaændringer og beskytte miljøet. Ved at investere i grønne initiativer og arbejde for at reducere emissionerne går EU forrest i bekæmpelsen af klimaændringer.

Læs flere nyheder om EU på graenselandsportal.dk

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark