Energivenlige hjem og nye vinduer – hvordan hænger det sammen?

//

Danmark skal blive mere energirigtig. Og det starter med de danske boliger, hvor regeringen opfordrer boligejere til at få kigget på deres vinduer og døre, og hvorvidt disse eventuelt skal skiftes ud. 

Trækker vinduerne eller dørene i din bolig igennem, så kan der være store fordele ved at få dem udskiftet med nyere, mere energirigtige elementer. 

For at gøre det let for boligejere, er der blevet oprettet adskillige mærker, der går fra A-F, hvor A er højest. 

Dette skal guide forbrugere til at få et overblik over, hvilke vinduer og døre man skal vælge, såfremt at boligen skal energioptimeres. 

Hvordan skal energimærkerne læses og forstås?

Før i tiden kunne man finde frem til energirigtige vinduer ved at kigge på hvor mange lag glas, elementerne havde. Men i dag handler det i højere grad om, hvilke materialer der er bruges. Træ/Aluminium, PVC eller blot træ.

Der er kommet øget fokus på, at danske hjem i højere grad skal være mere energirigtige. Det skete på baggrund af, at mange danske boliger blev bygget tilbage i 1960’erne og 1970’erne, og at disse boliger også har vinduer fra denne tid. Der er dog sket store forbedringer inden for energieffektiviteten på nye vinduer og døre.

Skal du derfor ud at købe nye vinduer eller døre til din helårsbolig, så skal du sikre dig, at du bestiller med 3-lags glas, så du får energimærke A.

Skal du derimod bestille vinduer og døre til dit sommerhus, kan du vælge 2-lags glas.

Fordele og bæredygtighed 

Grundet den øget isolering, du får med 3-lags vinduer, vil du opleve et sænket energiforbrug, hvilket har en direkte effekt på udledningen af CO2. 

3-lags vinduer vil sørge for, at kulden i vinterhalvåret bliver holdt ude, imens at varmen bliver holdt ude i sommermånederne. 

Det er netop også denne isoleringsevne, der giver mulighed for store energibesparelser. Bedre isoleringsevne gør dog også, at man skal være god til at lufte ud for at undgå fugt i boligen.

Står du til at skulle skifte dine vinduer ud?

Udskiftning af vinduer og døre er et af de større projekter inden for renovering af hjemmet, men det er penge, der er godt givet ud. 

Du kan eventuelt søge tilskud til forbedringer af boligen, såfremt din bolig er mærket E, F eller G. Dette gør processen væsentlig mere overkommelig. 


Energirigtige vinduer med 3-lags glas behøver dog ikke koste det hvide ud af øjnene. Webshops som Klarvinduer har sat prisen helt ned, så alle danskere har mulighed for at få kvalitetsvinduer til en billig penge.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark