Historien om og anvendelsen af rav

//

Ordet rav stammer fra det arabiske ord, der betyder “at skinne”. De gamle grækere kaldte det for electron, som betyder, “et skinnende stof” Rav er fossiliseret træharpiks, der blev dannet for mellem 20 og 50 millioner år siden.

Harpiksen indeholder ofte insekter og nogle gange endda små hvirveldyr. Rav er ikke en sten, men porøs træsaft, som var fyldt med luftbobler på dannelsestidspunktet. Den er brungul i farven på grund af oxidationsprocessen for mere end 20 millioner år siden.

Smykker og dekoration

Rav er blevet brugt i tusindvis af år som smykker eller dekoration. Den var kendt af de gamle grækere og romere. Forgængeren for den nuværende handel med rav stammer fra Egypten, hvor det hurtigt spredte sig over hele Europa på grund af dets mange anvendelsesmuligheder. Folk brugte det til smykker eller dekoration, men også som røgelse eller medicin, der kunne løse forskellige lidelser.

Selve rav er ikke en ædelsten, da der ikke er nogen årer af guld eller sølv, der løber igennem den. Rav er ikke en ædelsten, men kan skæres og poleres som de fleste andre sten

Om rav

Det er en af verdens ældste ædelsten, og fordi den ikke er hård som de fleste andre sten, er den ikke lige så dyrt.

Rav har mange forskellige navne afhængigt af den region, hvor det findes, f.eks. succinit i Rusland og Polen, balticait eller baltisk rav i Skandinavien. Det kaldes også “electrum”, efter en af dets primære kilder, elektrontræet, der voksede langs det, der nu er Østersøkysten 20 til 50 millioner år siden.

Rav er ikke en sten, men harpiks, der er hærdet for mere end 20 millioner år siden efter at have været fyldt med luftbobler på det tidspunkt, hvor det blev dannet. Bernstenen varierer i farve fra gul til rød og i gennemsigtighed fra uigennemsigtig over gennemsigtig til gennemsigtig. Rav findes over hele verden, bl.a. i Myanmar, Libanon, Ungarn, USA og Canada.

Kan man selv finde rav?

Ja, det kan man godt. Der er også rav at finde i Danmark. Rav kan findes nær skovområder, på strande og i vandet. Det kan være svært at finde rav med det blotte øje, derfor er der også nogle redskaber, man kan benytte sig af, som gør ravjagten lidt sjovere. Det kan f.eks. være en ravlygte, en ravkese eller ravbriller.

Hvis du selv ønsker at forfine rav, er det vigtigt, at du ikke bruger vand, da det kan opløse bestanddele af harpiksen og gøre din rav mere kedelig i farven. I stedet skal du rense alt snavs af ved hjælp af en blød børste eller en klud, der er dyppet i tørrens eller alkohol. Hvis du finder ægte rav, så kan du selv lave en halskæde, armbånd eller måske en ring, med ravstykket.

Rav har ikke megen værdi, men det har en fantastisk historie bag sig, og så er det fascinerende i sig selv, at det er en ting, som har eksisteret i flere millioner år. Du kan også vælge at købe et allerede lavet smykke. Klik her, hvis du vil finde flere forskellige typer smykker, enten til dig selv, eller måske give som en gave.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark