Mindsk dit CO2-aftryk ved at købe brugt

//

Vidste du at en kæmpe mængde af den CO2 vi udleder er forbundet med produktionen af de ting vi bruger? Det kan både være i form af energi brugt under fremstillingsprocessen, og energi brugt på udvinding af de råmaterialer der skal bruges under fremstillingsprocessen. Det er derfor begrebet cirkulær økonomi er opstået. Cirkulær økonomi er idéen om at produkters liv og brugsperiode skal ses som en cyklus, snarere end en lineær process med en start (produktion), en midte (distribution, køb og brug) og en slutning (skrotning). For at undgå slutningen hvor alt hvad vi bruger bare ender på en losseplads, forsøger man gennem alt fra videresalg på brugtmarkeder, til renovation og restauration, til udnyttelse og genbrug af råmaterialer fra skrottede produkter, at bremse effekterne af den store overproduktion, ved at holde produkter i cirkulation og kontinuerlig brug og genbrug så længe som overhovedet muligt.

Både tøj og forbrugerelektronik er eksempler på store klimasyndere, der bidrager med tonsvis af CO2 i forbindelse med produktionen. Det bliver kun forværret af at forbrugere har tendens til at udsmide og udskifte disse produkter alt for ofte.

Hvad angår tøj er løsningen utrolig simpel: Brug dit tøj i længere tid før du smider det ud. Køb tøj fra genbrugsbutikker når du skal bruge nyt. Og donér dit tøj væk når du ikke vil bruge det længere. Snakker vi børnetøj er arveordninger også en rigtig god løsning, så andre får glæde af det selvom børnene er vokset ud af det, eller omvendt. Det kan også være en idé at kigge efter mere holdbart tøj, end det der er lavet til at gå fra hinanden lige så hurtigt som det går af mode.

Elektronik og IT er lidt mere tricky, da den teknologiske udvikling gør at det bliver forældet hurtigere end så mange andre produkter. Alligevel er der ting du kan gøre for at mindske dit CO2-aftryk når du f.eks. har brug for en ny bærbar. I stedet for at købe en ny, kan du med fordel købe en brugt bærbar der er et par år gammel. Hvis du skal bruge den som arbejdscomputer, og ikke skal køre tunge programmer som avanceret videoredigering eller de nyeste spil, vil en brugt bærbar egne sig fint til formålet. Derudover anbefaler vi at man køber refurbished, når det kommer til elektronik. De seneste par år er der skudt en masse ”refurbishers” af elektronik op. De forhandler brugte telefoner, computere, tablet, mm., der er blevet gennemtjekket for fejl og defekter, og restaureret efter behov. På den måde er du bedre sikret som forbruger, at det produkt du køber brugt fungerer som det skal.

CO2 Label

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark