Er gårdbutikker både fortiden og fremtiden?

//

Gårdbutikker og vejboder og generelt salg fra private hyggelige bondegårde går langt tilbage i tiden og har især i gamle dage været en stor del af gårdejernes indkomst. Der er dog relativ stor forskel på vejboder og gårdbutikker den dag i dag. I gammel tid var vejboden det man regnede for en Gårdbutik, og her handlede man med økologiske råvarer og sørgede for at afgrøderne altid fremstod friske og lækre. Denne skik er der heldigvis rigtig mange gårde og landbrug rundt omkring i Danmark der har bibeholdt og hen over især sommerperioden er der rigtig mange hjemmelavede skilte og flag der reklamerer med nye kartofler, friske jordbær, lækre urter eller ærter. Rigtig mange af disse gårde har også pluk selv løsninger således kunderne selv kan plukke deres jordbær eller ærter og herefter betale efter vægt. Denne løsning er rigtig populær og dette skyldes nok at vi som mennesker godt kan lide at vide hvor vores mad kommer fra og at det vi kommer i maden, er noget vi ved hvad er.

Fortidens gårdbutikker var ofte gårdejerens levebrød sammen med de afgrøder som blev solgt til de lokale købmænd eller engros. De varer som blev solgt her, var ofte krydderurter, grøntsager heraf især kartofler. Gårdbutikken dengang bestod mere af det vi i dag kender som vejboder, hvor gårdbutikken i dag ofte består af en reel butik med åbningstider, kølediske, ekspedienter og råvarer der ikke nødvendigvis kun er fra eget landbrug, men som også er fra forhandlere gårdejeren har et samarbejde med.

Disse gårdbutikker bliver også mere og mere populære og rigtig mange vælger at handle hos disse, fremfor almindelige fødevarebutikker. Dette valg kommer sig af, at flere og flere bliver opmærksomme på økologi, at handle lokalt og støtte det samfund man som forbruger bor i. Derudover er der også noget hyggeligt i at handle på den måde, og hvad er bedre en helt nye kartofler?