Parmigiano Reggiano er en hård, tør ost. Den er lavet af upasteuriseret komælk og har lagret i mindst 12 måneder. Den stammer fra Parma-området i Italien og er beskyttet af EU med sit BOB-mærke (beskyttet oprindelsesbetegnelse). Navnet Parmigiano stammer fra “parmare”, som betyder “at presse” eller “presse ud”. Det henviser til den praksis, hvor man fjerner det meste af vandet fra frisk, koaguleret mælk, inden den blev kogt, presset i forme, saltet, lagret i 12 måneder og derefter skåret i kileplader eller revet på retter.
Hvad kendetegner osten?
Smagen varierer alt efter modningstid og den anvendte mælk. Den har en fyldig, nøddeagtig smag med et strejf af frugtighed, som gør Parmigiano Reggiano en alsidig og lækker ost, der kan spises alene eller som en del af et måltid. Den bruges ofte revet over pasta, salater og supper
Du kan også bruge den til at lave smagfulde, retter som f.eks. den klassiske lasagne al forno med bolognese-sauce og besciamella-sauce, lavet af Parmigiano Reggiano. Den passer også godt til vine fra Parma-området som Sangiovese di Romagna DOCG, Lambrusco DOC og Trebbiano d’Abruzzo DOC. Du kan også prøve at kombinere Parmigiano Reggiano osten med en Chianti Classico Riserva til en ekstra speciel lejlighed.
Du kan købe Parmigiano Reggiano online på Osteposten, hvor du også finder ost på abonnement, så du kan prøve nogle forskellige oste af hver måned. Det er også en god gave at give, hvis man kender én, som elsker oste.
Er ost sundt?
Ost er en proteinrig fødevare og indeholder mange vigtige næringsstoffer som calcium, fosfor, magnesium og A- og B-vitaminer. Ost har også antiinflammatoriske egenskaber, som kan være gavnlige for dem, der lider af visse sygdomme. Ost er en genial fødevare, som kan spises både til morgenmaden, til frokosten, men også om aftenen, når der serveres ostebord med kiks og frugt.