Kursen på Bitcoin skyder i vejret – selv om det er dårligt for miljøet

//

Det er bestemt ikke en nyhed, at det ikke er godt for miljøet, at vi har bitcoin. På den anden side er det dog en banebrydende teknologi, som har skabt innovation på mange fronter og i mange brancher. Man skulle tro, at den miljøbevidste investor lod være med at investere i bitcoin, da det er med til at drive efterspørgslen – men alligevel er den skyhøje bitcoin kurs højere end nogensinde før.

Der er mange faktorer, der driver den høje kurs – vi kan dog se, at effekten på miljøet ikke har den helt store betydning. Men hvorfor er det egentligt dårligt for miljøet, at vi har bitcoin? For at du kan sende og modtage bitcoins, så skal der både være såkaldte “nodes” og “miners” til stede.

“Nodes” holder på en kopi af alle tidligere transaktioner på netværket, og du kan hente hele historikken fra en anden node. “Miners” er dem, der producerer nye bitcoins ved at “mine” dem. Mining fungerer på den måde, at disse “miners” stiller specialiseret hardware til rådighed for netværket. I praksis betyder det, at dette specialiserede hardware hele tiden regner på et meget svært regnestykke. Løser man dette først, så bliver man belønnet med nye eller friske bitcoins.

Du kan nok allerede se, hvorfor dette ikke er godt for miljøet. Når kursen på bitcoin stiger, så plejer det at blive mere attraktivt at mine denne kryptovaluta. Vil man det, så skal man bruge strøm. En masse strøm. Det er desværre ikke al strøm, der kommer fra grønne kilder, og det er netop her, problemet ligger. Det er muligt at se på forskellige grafer, at den samlede computerkraft i netværket stiger sammen med kursen på kryptovalutaen.

Der findes en løsning på problemet

Der findes tusindvis af forskellige kryptovalutaer på markedet, og bitcoin er blot én af dem. Der er rigtig mange med samme problem. Visse af dem har dog forsøgt at løse problemet med forskellige løsninger. En af de mest populære valutaer lige nu er Ether, som kører på Ethereum blockchainen. Her har udviklerne bag implementeret en teknologi ved navn Proof of Stake, der gør, at man ikke længere skal bruge så meget strøm på at opretholde “orden” i en blockchain.

I stedet for mining hedder det nu staking, og det er en meget mere miljøvenlig måde at gøre tingene på. Visse hjemmesider skriver, at strømforbruget forventes at falde med hele 99%. Selv hvis det bliver 50%, så er det et kæmpe fremskridt.